Hoogsensitief / HSP
Omarm je hoogsensitiviteit
Ben jij hoogsensitief? Of twijfel je of je een HSP-er bent en wil je dat uitzoeken?
En wat dan, als je het bent...?
Vind je het lastig om te dealen met je HSP? Heb je er vaak last van? Allemaal vragen die je kunt hebben als dit speelt in je leven.
Lees hier meer over HSP.
Wil je leren hoe je met je hoogsensitiviteit je leven leuker maakt?
Dan is je hoogsensitiviteit geen struikelblok meer maar wordt het een kracht!!

Elke HSP-er is uniek!
Hoe weet je of je hoogsensitief bent? Het beeld is voor iedereen enigszins verschillend. Je zou je in een aantal van de volgende kenmerken kunnen herkennen op de lijst hiernaast/hieronder:
Als je jezelf erin denkt te herkennen kunnen we een test doen om te bepalen of je hoogsensitief bent en in welke mate. Je vult dan een vragenlijst in om dat te bepalen. Samen bespreken we de uitslag en wat ik kan doen om jou te ondersteunen.
BELANGRIJK: Ik stel geen diagnose, want het is geen aandoening!
Je krijgt geen etiketje en komt niet in een hokje.
Het is vooral fijn dat je jezelf leert begrijpen en goed voor jezelf kunt zorgen. Zo heb je minder 'last' en meer plezier van je hoogsensitiviteit!
HSP / Hoogsensitief uitgelegd:
Iemand die hoogsensitief is, of HSP: Hoog Sensitief Persoon, heeft de eigenschap om op een subtieler niveau prikkels vanuit de omgeving op te merken en diepgaander te verwerken. Het zenuwstelsel en de hersenen van een HSP-er werken net wat anders dan bij de meeste mensen. Volgens de Amerikaanse psycholoog Elaine Aron is ongeveer 15 tot 20% van de mensen hoogsensitief. Dit moet je zien als een aangeboren persoonlijkheidskenmerk en niet als een ziekte of stoornis. Hoogsensitieve personen hebben een gevoeliger zenuwstelsel, waardoor prikkels sterker aankomen en meer gedetailleerd. Wat ze binnenkrijgen via hun zintuigen - wat ze zien, horen, ruiken, voelen en proeven - komt intenser binnen en wordt via de hersenen complexer verwerkt dan bij niet-hoogsensitieve personen. Dat betekent dat ze meestal ook meer tijd en energie nodig hebben om de binnengekomen prikkels innerlijk te verwerken.
Het betekent overigens niet dat andere personen niet gevoelig zijn, emotioneel gezien. Het gaat echt over de werking van het zenuwstelsel en de hersenen (dit is in studies van hersenscans aangetoond).
Hoe ziet een coachtraject eruit?
Een coachtraject bestaat altijd uit 3 onderdelen:
- Eerst maak je een test zodat we weten je hoogsensitief bent en in welke mate.
- Ten tweede onderzoeken we waar je tegenaan loopt en wat het voor jou betekent om HSP te zijn. Omdat we allemaal anders in elkaar zitten, is het belangrijk om te weten hoe dat voor jou is. Misschien heb je last om tot rust te komen? Ben je perfectionistisch? Voel je je vaak onzeker? Heb je faalangst? Ben je vaak helemaal gesloopt na een werkdag/schooldag/verjaardag? Vind je het moeilijk om met ruzie/onenigheid om te gaan? Heb je een burn-out?
- Als laatste maken we een plan om de HSP een (betere) plek in je leven te geven. Als we een goed beeld hebben van jou kunnen we aan de slag! Ik ga jou leren om als Hsp-er in balans te gaan leven. Ik zal je helpen om je bewust te worden van hoe je beter met alle prikkels kunt omgaan. Wat zijn de dingen waar jij van leegloopt en welke dingen kunnen je weer opladen?
Ik weet uit eigen ervaring hoe lastig het kan zijn! Dat je je anders voelt dan anderen. Dat je zo graag wilt meedoen met de rest, maar dat dat niet zo goed lukt. Doorzetten wil je wel maar je loopt steeds vast, omdat dat niet werkt voor Hsp-ers! Je schouders eronder zetten is wat je geleerd hebt en niet om je grenzen aan te voelen. Rust nemen is een not-done, terwijl dat voor een Hsp-er juist zo belangrijk is. De balans tussen inspanning en ontspanning maakt dat je je goed voelt en je energiek voelt.
Ik ga jou helpen om hier een nieuwe weg in te vinden! Om je hoogsenstivititeit te omarmen en de plek te geven die het verdient.
Spreekt deze tekst je aan? Zet dan de eerste stap en maak een afspraak en stuur me een bericht!
Kosten:
De kosten zijn € 66,= per uur.


